Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 02/05/2013 Слово Митрополита Львівського на Страсний понеділок
    • Переглянути усі статті
      Слово Митрополита Львівського на Страсний понеділок

      Мт 24,3-35.

      Ісус Христос дуже любив своїх учнів, дорожив ними, боронив їх перед нападами книжників, садукеїв та фарисеїв,  навчав, часто говорив до них притчами. Він не відступав від своїх слів, навіть тоді, коли «від певного часу численні з-поміж його учнів відступилися від нього і більше з ним не ходили» (Ів 6,66), бо Спаситель говорив правду про споживання його тіла  й крові, а багато-хто не могли цього збагнути. Життя Сина Божого проходило у виключному сповнення волі Небесного Отця. За виконанням цієї волі скривався викуп людського роду від гріхів.  Апостоли, теж не розуміли багато речей, які проголошував Христос. Однак, він запевнював їх, що пришле Святого Духа, який їм усе пригадає, розставить на своє місце. Учні часто випереджували Ісуса своїми різними  питаннями, бо, як люди бажали задовольнити свою цікавість. Відомо, що перед страстями на Тайній Вечері Симон Петро кивнув учневі Іванові, який був біля грудей Ісусових, щоб той запитав Христа про апостола, який його зрадить (пор. Ів 13,24). Господь впрост не сказав, лише шепнув Іванові, що його зрадить той, кому він подасть до споживання намочений кусень і подав Юді Іскаріотському. Невідомо, як зрозумів це апостол Іван, бо Ісус подавав вмочений хліб, також іншим учням. Зрадник, коли взяв вмочений хліб відразу вийшов. А святий євангеліст записав наступні слова: «Та ніхто з тих, що при столі були, не збагнув, до чого він йому це мовив» (Ів 13,28). Чому апостоли не зрозуміли? - Бо вони подумали, що Христос розпорядився, щоб Юда щось купив на свята, маючи скарбничку в своїх руках. Цей учень не пішов купити, а продати, зрадити Божого Сина, видати його в руки юдейській старшині на смерть за тридцять срібних монет. Святий І. Золотоустий, роздумуючи над цією подією, стверджує, що апостол Іван, будучи при грудях Спасителя, показав, що він не тільки був дуже любленим Господом, але  він вчинив це «бажаючи показати, що він був чужий, щоб його звинувачувати в зраді» (св. Ів. Золот., Бесіда LXXII на Ів п.1). Учням було надзвичайно важко повірити, щоб із їхнього числа – дванадцятьох, хтось насмілився видати Господа на смерть. Від повідомлення їхнього Учителя апостоли були дуже засмучені. Тому, як навчає згаданий св. Іван Золотоустий, Господь дозволяв учням приближатися до нього й припадати до грудей, щоб їх потішити у стані скорботи. Святий євангеліст Іван, описуючи цю подію, не називав свого імені, що це він припав до грудей Сина Божого, тільки згадав про якогось учня, що його любив Ісус. Навчений Спасителем апостол Іван не бажав хвалитися, радше, промовчував відношення Христа до нього, не виявляв з похвалою свого імені та великої любові Спасителя до нього. Школа Христа давала свої результати й впроваджувала учнів на шлях практики чесноти. Хоч учні не були ще такими сильними, але до певної міри уже прямували дорогою духовного життя.

      Подивляємо терпеливість та милосердя Спасителя, який не бажав виявляти свого зрадника, хоч не один раз упоминав, що один із дванадцятьох зрадить його, навіть, називав цю особу дияволом (пор. Ів 6,70). Христос знав про намір апостола Юди зрадити його, тому намагався відвести його від цього задуму, але невірний учень тримався своєї лінії й не зважав на усі перестороги та уболівання Учителя. Син Божий не бажав виразно вказати на того, хто його зрадить, бо інші учні, мабуть, швидко б розправилися із таким, незважаючи на усі поучення та милосердні вчинки Ісуса. Господь дозволив себе обняти зрадникові й тоді, коли цей прийшов із озброєною когортою людей, щоб його схопити та повести дорогою страти. Закаменілість серця Юди на дію Святого Духа була непорушна, тому всякі прихильні та співчутливі слова Христа не давали жодного результату, щоб учень схаменувся, відступив від зрадницького шляху, покаявся та рятував свою душу від прокляття.

      Опираючись на слова навчання та діяльність Христа Учитель Церкви стверджує: «Так повинні поступати і ми, - ніколи не вишукувати гріхів людей, що живуть з нами, хоч би вони були незчисленні» (св. Ів. Золот., Бесіда LXXII на Ів п.2). Як далеко, теж і християни від такої чесноти, щоби не копатися у гріховних лабіринтах, не виявляти прогрішень та недоліків ближніх іншим особам, які не знають чужих нечесних промахів. У наш час, навпаки, рахується сенсацією та успіхом, щоб віднайти й оприлюднити помилки ближніх, їхні гріховні невдачі виставити напоказ. Надзвичайно трудно знайти сьогодні таку мужню особу, щоб добрі речі, також і промахи ближніх на зразок Божої Матері пильно зберігала у своєму серці (пор. Лк 2,19). Богородиця не виявляла перед іншими  чогось недосконалого у ближніх, що пізнала чи дізналася, а зберігала в таємниці свого серця. Пресвята Діво Маріє, благослови й навчи нас зберігати у глибині нашої душі усякі дії, слова, здогади тощо, які відносяться до слави наших ближніх. 

      + Ігор
      Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

      29 квітня 2013 р.Б. Архикатедральний собор Святого Юра, м. Львів

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Щиро вітаю усіх вірних нашої Церкви з великим святом Воскресіння Христового! Дякую нашим священикам за їхнє добре служіння! Складаю подяку усім вірним нашої Церкви за глибокі старання приналежності до Христової Церкви!

Галерея

Previous
  • Триває екуменічний євангелізаційно-пасторальний захід «Ніч храмів»

  • Владика Венедикт очолив молитовний відпуст у м. Глиняни

  • У с. Борщовичі вшанували пам’ять жертв Голодомору.

  • У Львівський храм привезли з Тернополя ікону «Невичерпна Чаша» і моляться за зцілення від узалежнень.

  • Митрополит Львівський очолив Божественну Літургію з нагоди святкувань 20-річчя навчально-реабілітаційного центру «Джерело»

  • Черга до Нерукотворного образу Спасителя у Львові

  • храмовий празник в с. Басівка

  • Владика Володимир провів передріздвяні реколекції у Соборі святого Юра (18-20.12.2016)

  • Богослужіння Святої Великої П’ятниці (29.04.2016)

  • Чин поставлення у диякони піддиякона Володимира Пендзея (22.08.2015)

  • Пастирський візит, 11 жовтня 2015 року, до парафії Покорову Пресвятої Богородиці (м. Яворів)

  • У Львівському національному університеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція: «Філософсько-психологічні аспекти духовності в економіці та управлінні» (19.04.2017)

  • Храмовий празник на парафії Пресвятої Євхаристії

  • Зустріч в Інституті постійної формації духовенства Львівської архиєпархії

  • З нагоди храмового празника Митрополит Ігор здійснив пастирський візит до парафії Преображення ГНІХ, що у Львові.

  • Міжнародний симпозіум присвячений 150-річчю від дня народження Праведного Митрополита Андрея Шептицького

  • У с. Велика Вільшаниця молились за жертв і героїв Другої світової війни

  • У м. Яворів освятили новий Святопокровський монастир сестер ввсиліянок

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі