Проповіді і промови

Архиєпископ і Митрополит Львівський Високопреосвященніший владика ІГОР

    • 23/04/2014 Слово Митрополита Львівського у Світлий вівторок
    • Переглянути усі статті

      Слово Митрополита Львівського у Світлий вівторок

      Ді 2,14-21, Лк 24,12-35.

      Достойні сестри і брати, у ці пасхальні дні по-новому переживаємо світле Христове воскресіння. Маємо певні політичні тривоги та неспокій в державі. Молимося та роздумуємо, що буде з нашою Україною? Хтось говорить, що ми не гірші від інших народів, мабуть, є у світі така людність, що більш грішна від нас? — і там усе спокійно. Чому ми стільки терпимо, - ніби щось здобуваємо й втрачаємо? Багато запитань виникає, особливо, у нашого народу в дні агресії з боку Росії.

      Святий апостол Лука описав дещо іншу ситуацію, що сталася з ним та його другом Клеопою, коли вони розчаровані поверталися із Єрусалиму додому. Ці два, подібно, як багато інших очікували політичної зміни в Ізраїлі та покладали свою надію на Ісуса Христа. У ньому вбачали політичного лідера та народного месію, який очолить народ в боротьбі проти окупації. А Христос прийшов усунути кайдани злого духа, який полонив народ та втомлював його своїми грішними нападами. Учні в роздумах та тривозі, розмовляючи між собою ще й про Христа, якого не було у гробі? - поверталися додому. Не зауважили, як до них примкнув, на їхню думку, певний паломник, що повертався із Єрусалиму, де святкували Пасху. Чужинець запитав, про що вони так щиро розмовляють між собою? - Для них було великим здивуванням таке питання, бо уважали, що усі повинні думати про розп'ятого Ісуса, якого їхні можновладці видали на смерть. Учні, також, із здивуванням та недовірою повідомили незнайомця, що знані їм жінки прибули вранці до гробу Ісуса, який був порожнім й ангели сповістили, що він — живий. І ось, слово взяв сам Син Божий, якого не пізнали учні, внаслідок невідомого нам засліплення. Можливо, тіло воскреслого Христа прийняло інший вигляд, було новим, яке трудно впізнати, а до усього, як ще одне підтвердження: Христос став невидимим, коли переламав хліб для учнів. Святий апостол Павло стверджує про Спасителя, що «перетворить тіло нашого пониження, щоб було подібним до його прославленого тіла... » (Фил 3,21). Воскреслий Ісус у розмові з подорожніми сказав наступне. «Чи не треба було перетерпіти Христові й увійти в свою славу?» (Лк 24,26). Спаситель із великим духовним запалом розповідав учням про Мойсея та пророків, вияснював їм Святе Писання. Ці були так захоплені таким ясним й чітким поясненням, що їхні серця від отаких слів горіли у грудях. Час дороги минув швидко. Вечоріло. Ісус намагався простувати дальше, але Клеопа з Лукою просили його, щоб залишився ночувати, бо смеркалося. Радо прийняли цікавого співрозмовника у своєму домі. Запропонували йому вечерю, принаймні хліб, бо й вони проголодалися. І у домі за столом в одного із згаданих учнів, Ісус, як було раніше з своїми апостолами, став на чолі спільноти, взяв хліб, який поблагословив, поламав та дав зболілим учням. Їм аж тепер відкрилися очі, пізнали його, але він став для них невидимим. - Тепер повірили... Не зважали на пройдену дорогу та втому. Відразу встали й окрилені зустріччю з Господом повернулися в Єрусалим. Прибули, до зібраних апостолів учні, уже іншого духа та сильної віри. У них сталася зміна, бо зустріли воскреслого Спасителя. Тепер повірили йому про усе, що він навчав до цього часу та, що Дух Святий їм пригадував (пор. Ів 14,26). До цього часу терпіння й смерть Сина Божого було для них сумнівним знаком. Воскреслий Спаситель, його ламання хліба, відродило в учнів Христових надію на інше духовне життя. Як патріоти, мріяли тільки про суверенне відродження Ізраілю, про визволення від політичної та фізичної неволі. Господь же говорив їм, що страждання були необхідні для того, щоб затріумфувала слава його воскресіння.

      Ця слава, слава Ісуса Христа, відмінна від політичної свободи, вона перевищує політику та військову силу! Спаситель показав, що там, де він є на першому місці в житті людини, там не існує неволі, немає рабства, ані страху, ані безвихідного положення. До зболілих та заляканих людей Господь приходить із такими словами: «Хай не тривожиться ваше серце: вірте в Бога і в мене вірте» (Ів 14,1). Очищуймо наші серця від усякого духовного страху та зла через щире покаяння й приймання пресвятої Євхаристії. Довіра до Бога та участь в ламанні хліба, що ним є святе Причастя, повинні стати основою нашого життя. Тоді тривоги, зокрема політичні, які переживаємо тепер, відійдуть на інше місце, можливо, зникнуть. Син Божий після страждання та смерті воскрес із мертвих, бо така була воля Небесного Отця. Дбаймо про праведність наших душ та віддаймо усе своє життя в руки живого Бога, тоді усі журби, сумніви й тривоги не будуть тільки нашими — він розв'яже їх найкраще. Також, покладімо долю нашої країни в долоні Пресвятої Трійці, бо Господь найкраще знає наші потреби. Можливо, він бажає, що нам необхідно так терпіти, щоб усе обернулося в славу і тоді, духовно й глибше будемо промовляти про славу України. Пам'ятаймо, що не може бути жодної слави якогось краю, коли бракує слави Божої у людських серцях. Не журімося так, як це чинили Клеопа з Лукою, лише повірмо щиро словам Ісуса Христа, який вказує на свого Отця й заохочує усіх. «Шукайте Царства його, - а все це вам додасться» (Лк 12,31). Хай воскреслий Христос, правдивий Бог, оживить у наших серцях віру, надію, любов та духовно допомагає відродити нашу країну! Бажаю усім духа спокою та рівноваги, миру й любові, виконання волі Бога й доброго здоров'я! Христос воскрес!

      + Ігор
      Митрополит Львівський УГКЦ 

      22 квітня 2014 р. Б.Храм Воскресіння ГНІХ, (м. Львів, вул. Городоцька, 319а).

       

       

Львів.Собор св.Юра

Актуально


Календар Пасторального планування Львівської Архиєпархії УГКЦ на березнь 2017 року.

Галерея

Previous
  • Місії тверезості у Винниках

  • «Разом з Петром за Ісусом» - зустріч з дітьми зі священичих родин Львівської архиєпархії

  • Пастирський візит Владики Венедикта до храму Свщмуч. Йосафата: дві сестри редемптористки склали вічні обіти

  • 17 травня 2015 року у Львові відбувся форум сімей «Подружнє життя сповнене радістю»

  • Відбулася чергова зустріч Біблійного Апостоляту (26.11.2016)

  • Владика Венедикт провів реколекції для працівників і приятелів «Фундації духовного відродження»

  • Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

  • Молитва за прославу слуги Божого Андрея (13 грудня 2014)

  • Чин поставлення у диякони піддиякона Романа Янчука

  • Велика Вечірня з Литією (Arka Pana, Краків, 27.07.2016)

  • Нічні чування у парафії Введеня в Храм Пресвятої Богородиці

Next

Божественна літургія

  • Район
  • Час літургії

Наші друзі