Слово Митрополита Львівського у день пам’яті сорока святих мучеників, замучених в озері Севастійському

День 22 березня церковного календаря присвячений сорока мученикам, що замучені в озері. Подія відбувалася у Малій Вірменії у четвертому столітті. У цій місцевості урядував Ликиній, невіруюча людина, гонитель вірних Ісусові Христові. Той Ликиній видав розпорядження поклонятися поганським божкам. Група воїнів певної військової часини в кількості 40 осіб не поклонялися божкам, бо визнавали віру в правдивого Бога. Якийсь полковник Агриколай, поганин, намовляв мужніх 40 воїнів кланятися ідолам. Військові відмовилися. Їх за це страшно мучили й карали. Вкінці воїнів поставили в холодну воду, а це відбувалося зимою при лютому морозі, де святі віддали духа в руки Богові. Правда, один із воїнів, не міг знести такого випробовування, вийшов із води й подався до приготованої теплої купелі, де відразу помер. Над терплячими воїнами сяяло дивне світло та видніли чудесні вінки. Один із сторожі побачив, що під одним вінком бракує особи, роздягнувся, увійшов у холодну воду й зайняв місце воїна, що уже віддав душу Богові. Так, вірні воїни цісаря стали святими воїнами Небесного Отця! Історія коротка, але дуже глибокий зміст криється у тій вагомій розповіді. Бо, з одного боку, воїни, що вірні Богові, потерпіли незносні муки лютого морозу та льодової води. З другої сторони, за перенесені нелюдські муки, що тривали приблизно добу, воїни стали мучениками за вірність Христові й отримали вінки вічної нагороди від Пресвятої Трійці. Звичайно, що це не легко далося святим мученикам, однак Господь давав їм сили, щоб з великою терпеливістю прийняти це нелюдське випробування. Коли подумки відправимося на став із замерзлою водою та уявимо ополонку, лід, холодний морозний вітер – по-людськи неможливо витримати такі немилосердні муки. Але коли усю надію покласти на Бога, довіритися вповні Господу, то й такі випробування можна з любові до Бога витерпіти.

Господь Бог ставить мучеників перед очі своїм вірним, щоб вони, дивлячись на їхні героїчні подвиги не злякалися жорстоких випробувань, лиш віддали своє життя цілковито в руки Господнього Провидіння. Тим, що вірять у Бога, необхідно пам’ятати про мучеників, людей, що були в людських тілах, які відчували холод, голод, біль, страх тощо. Нам треба молитися до святих, знати їхнє життя й не лякатися переслідувань та гірких мук, які дійсно терпіли мученики. Потрібно молитися до святих, які готові нам допомагати у вирішальних хвилинах нашого життя. Святий Учитель Церкви навчає: «І ти, коли побачиш, що Бог карає тебе, не прибігай до ворогів Його – юдеїв, … але до друзів Його – мучеників, святих угодників Його, які мають до нього велику сміливість» (св. Ів. Золот., «Проти юдеїв VIII» п.6). Не забуваймо, що Господь сильніший нам допомогти у терпінні, аніж злий дух – помститися у муках. Пригадаймо наших блаженних, які терпеливо, довіряючись Богові, прийняли страшні тілесні побої, мучеництво недосипанням, постійні допити тощо, але вийшли переможцями. Їхні тіла падали жертвами, а їхні гроби стали храмами християнської науки. Святі мученики дорожили своїми дорогоцінними душами! Учімося й ми віддаватися геть-чисто в руки Божого Провидіння, усе, всі наші справи, потреби, труди й терпіння, практику молитви, милосердя, милостині й пости складаймо в Божу безсмертну скарбницю. Хай Пресвята Богородиця, наша небесна Мати, благословить гідне виконання Божої волі! Хай буде воля Твоя, наш добрий Спасителю!

 + Ігор

Митрополит Львівський УГКЦ

22 березня 2019 р. Б., Львівська Духовна Семінарія Святого Духа, м. Львів

АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ІГОР
«Дякую Богові,
якому я служу»
II Тим. 1.3
Життєпис
ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ
Львів.
Собор Святого Юра
БЛОГИ
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарії
Митрополит Ігор
17/03/2017
Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарі
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ
facebook twitter google+ youtube