Слово Митрополита Львівського на двадцять восьму неділю по Зісланні Святого Духа

Кл 1,12-18;

Лк 14,16-24.

Доброчесні отці, достойні сестри і брати краковчани, дякуємо Богові, що маємо великий привілей молитися у новозбудованій церкві! Дуже дякую вам, що ви розумієте свою приналежність до греко-католицької Церкви, що глибоко цінуєте віру своїх прабатьків! Пам’ятайте, хто ви, і зберігайте правдиву віру, бороніть її у своїх серцях! Дякуємо вам за вашу прив’язаність до святої Церкви і за те, що ви не піддалися на провокацію, щоб покинути свою віру! За святу віру, за приналежність до нашої святої Церкви помирали наші сестри і брати, яких вбивали, з кого знущалися, вивозили на далекий схід та північ Росії! Такі, що вистояли у правдивій вірі, хоч помирали, кого замучили й вбивали – вони непереможені переможці! Наш, святої пам’яті, митрополит Йосиф Сліпий 18 років карався по в’язницях і каторжних таборах радянського союзу, але не відрікся й не зрадив віри. І ви не зрадили, стали на захист віри й Церкви, бо вона вам дорога, і жити гідно у ній – означає  ступати дорогою вічного спасіння. Нам заявляли, що реєструвати вас, як вірних, які залишать свою Церкву – дуже просто й легко. Ми не хотіли вірити у це! Дякую вам – ми не сумнівалися й не помилилися, а ви показали велику мужність і правдиву стійкість у вірі святої Церкви, під проводом Святішого Отця, Папи Римського. Це – ваша Церква і це – ваш храм, у якому зараз стоїте і у якому, вже благословенному, розпочинаєте молитися. Ми – мирні люди, але не хочемо, щоб нас хитрощами зводили! Попередній священик залишив вашу громаду, став священиком автокефальної спільноти. Не буду згадувати про переговори, які ми провадили з отцем Іваном та його сином, бо отець Іван став уже представником іншої Церкви. Вчора владика Володимир бачився із Високопреосвященним Макарієм Мелетичем, єпископом автокефальної Церкви, який підтвердив, що він прийняв отця Кащука Івана, як автокефального священика. Значить о. Кащук Іван залишив нашу Церкву, тим самим не може з нами служити святої Служби Божої. Ви, як вірні греко-католицької Церкви, маєте звертатися з усіма послугами до отців, яких ми вам настановили: о. Степан Грицан, як адміністратор, та о. Роман Лабінський. Прошу, не піддаватися жодним провокаціям, лиш пам’ятати про нашу приналежність до вселенської Церкви, маємо Блаженнішого Святослава Шевчука та складніші питання погоджуємо з Святішим Отцем Франциском! Кажу вам про це, бо ви запитуєте, щоб внести ясність в положення, яке зайшло у вашій громаді. Не знаємо, які нас очікують випробування у майбутньому? Пам’ятайте про святі свої храми, дбайте про них! Молімося за наш народ, за нашу Церкву, закінчення війни, за мудрість для провідників держави та дякуймо Богові за його великі добродійства!

Євангельська розповідь керує нашу увагу на Ісуса Христа, який навчав народ, оздоровляв його, проганяв бісів та розповідав різні повчальні притчі. Спаситель старався достукатися до людських сердець, щоб люди розуміли його повчання, вірили в єдиного Бога та працювали над своїм спасінням. Святий апостол Лука описав притчу, яку розповів Ісус Христос про багатого чоловіка, який влаштував велику вечерю. Визначив бажаних осіб, до яких відіслав раба із запрошенням. Слуга сповістив, що бенкет готовий і його пан очікує їх, як вибраних гостей. Запрошені показалися складними людьми, шукали причин, щоб не бути учасниками гостинного прийняття. Запрошені через купівлю поля, волів та одруження перепросили й не прибули на гостину. Оправдання не було поважним, бо поле залишалося на місці, воли уже куплені й будь-коли можна їх випробувати, а від одруженого дружина не втікала. Не мали причини до оправдання, просто, злегковажили щедрість пана. Святий Іван Золотоустий стверджує: «… що вони представляли такі причини лише тому, щоби прикрити свою безпечність» (св. Ів. Золот., Бесіда LXIX п.1). Пан був терпеливим та гостинним чоловіком, дуже бажав радості іншим. Тоді добрий вельможа послав раба у місто й велів усіх, кого зустріне, привести на бенкет. Слуга вчинив так, як звелів пан, але приготування було таким щедрим, що залишилося ще багато місця. Володар не був розчарований, знав, що має чинити, послав слугу на дороги й загороди, та розпорядився, щоб силою наповнити гостинний дім. Закінчення було таким, що запрошені не покуштують цієї вечері.

Розуміємо, що йдеться про Господа Бога, який накликує людей до неба, Він для усіх приготував багато місць. Спаситель запевняє: «Багато осель у домі мого Отця; а коли б то не так, то сказав би я вам, що йду приготувати місце для вас?» (Iв 14,2). Не потрібно журитися тим, чи вистарчить усім місць у небі? Необхідно старатися про праведне життя, про ріст в любові до Бога та ближніх, щоб осягнути небо. Ісус сказав, що Бог кличе багатьох до вічної радості, але не усі вибирають такий стиль життя, що веде до неба. Небо куплене для нас ціною крові Ісуса Христа пролитої на хресті, це – щось дуже важливе! Господь аж в такий спосіб бажає, щоб вірний йому люд осягнув цю радість, яку Він приготував і купив квиток, вмираючи на хресті. Нам потрібно так жити, щоб присвоїти заслуги Ісуса Христа і лише в такий спосіб здобудемо радість – через Спасителя!  Ніхто своїми силами, не покладаючись на Господа, не зуміє осягнути вічного щастя. Наша мета життя на землі – здобути щастя у небі. Святий апостол Павло вказував на Ісуса, який здобув для людства прощення гріхів. Але це не означає, що можна жити як завгодно і прощення та небо наше. Ні! Лише через гідне християнське життя отримуємо вічну нагороду. Молімося до Божої Матері, щоб вона допомагала нам у здобутті вічного щастя, бо його здобудемо або втратимо. Немає нічого посереднього! У вічності існує нагорода або покарання, а покарані будуть ті особи, які цього бажають своїм негідним життям. Пресвята Богородице, спаси нас! Тобі в опіку віддаю цей побожний люд Краковця! Хай Бог благословить вас!

 

+ Ігор

Митрополит Львівський, УГКЦ

 

9 грудня 2018 р. Б., храм св. Миколая, с. Краковець

АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ІГОР
«Дякую Богові,
якому я служу»
II Тим. 1.3
Життєпис
ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ
Львів.
Собор Святого Юра
БЛОГИ
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарії
Митрополит Ігор
17/03/2017
Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарі
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ
facebook twitter google+ youtube