Слово Митрополита Львівського у Міжнародний день передчасно народженої дитини

Гл 1,3-10;

Лк 9,37-43

Достойні сестри і брати, сьогодні молимося за дітей, які народилися передчасно, тобто раніше дев’яти місяців. Молимося за їхніх батьків та лікарів неонатального центру. Велика вдячність лікарям, які старанно виходжують таких дітей. Такі немовлята розвиваються й доглядаються у спеціальних камерах чотири-шість місяців. Вони поволі зростають та згодом вливаються у суспільство, приносять користь, як кожна інша особа, що прийшла на світ. Автор псалмів гідно відзивається про немовлят: «З уст дітей й немовлят учинив ти хвалу…» (Пс 8,3). Очевидно, що віруючі люди розуміють і переконані, що для кожної зачатої дитинки в лоні матері Господь творить безсмертну душу. Відразу, коли злилися жіноча та чоловіча клітини, там існує живий задаток життя, безсмертний дух, повний задаток людини, з усіма членами людського організму. В Інтернеті можна прочитати, що на Львівщині народжується до 700 таких дітей кожного року. Звичайно, що усіх не вдається зберегти при житті, але лікарі роблять усе можливе, щоб рятувати народжене життя. У світі відзначають Міжнародний день передчасно народженої дитини 17 листопада. Більше про це можна прочитати в Інтернеті та спеціальній медичній літературі. Ми молимося, щоб Господь благословив і виростив тих немовлят, які проходять свій етап розвитку, теж за тих, хто пройшов цю фазу і знаходиться у силі віку. Хай Бог благословить дає здоров’я та усього необхідного до гідного життя.

А уривок сьогоднішнього Євангелія розповідає про батька, що прибув до Ісуса, щоб допоміг в оздоровлені його сина. Дитину опанував злий дух, що кричав з середини її устами, тряс сином та пускав піну з уст. Потім дитина довго приходила до себе після таких вимучувань. Не відомо, до кого ще вдавався батько, але прийшов до Бога, Ісуса Христа, а демон уже тремтів, поки сина підвели до Ісуса. Кинув дитиною до землі, Ісус прогнав диявола й віддав його батькові. Звичайно, велика радість запанувала у серці батька та усіх рідних. Після зустрічі з Христом у цій сім’ї запанував мир, усіх домашніх та знайомих огорнув спокій. Що вам скажу? Що злий дух до цього часу переслідує людей, мститься на них, не любить й хоче усіх зробити ворогами Бога. Наші священик, які мають право екзорцизму, тобто молитися над опанованими дияволом людьми, доволі часто зустрічають таких. Недавно приходила одна жінка, яка просила, щоб священик приїхав до їхнього додому помолитися над опанованим сином, бо дуже часто такі не бажають зустрічі зі священиком-екзорцистом. Відомо, що священик молиться і не він, а силою Бога виганяє диявола з людей, подібно, як це чинив Христос. Тільки Ісус відразу проганяв демона, а священикам приходиться багато разів молитися, щоб звільнити людину від опанування злим. Час від часу у Львів приїжджає римо-католицький отець Ян Бєлєцкі, який молиться у церкві Воскресіння Христового, що в кінці Городоцької вулиці. У нашій Архиєпархії маємо таких принаймні п’ять священиків, які моляться екзорцим. Необхідно пильнувати своєї душі, щоб диявол не полонив її. Молитва, сповідь, святе Причастя – великі середники, щоб жити з Богом, бути Божими дітьми і безпечними від посідання дияволом. Хай Господь нас благословить, бо ми – Його діти! Молімося до пресвятої Богородиці, якої дуже страхаються злі сили!

 

+ Ігор

Митрополит Львівський, УГКЦ

 

 

17 листопада 2018 р. Б., Архикатедральний Собор святого Юра, м. Львів

АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ІГОР
«Дякую Богові,
якому я служу»
II Тим. 1.3
Життєпис
ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ
Львів.
Собор Святого Юра
БЛОГИ
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарії
Митрополит Ігор
17/03/2017
Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарі
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ
facebook twitter google+ youtube