Слово Митрополита Львівського у неділю по Воздвиженні

2Кр 9,6-11;

Лк 5,1-11. Мр 8,34-9,1.

Достойні богомольці, наші любі брати й сестри,

дякую вам за участь у Службі Божій та взагалі за ваше моління, уболівання, любов до Господа та наших ближніх! Зростайте у вірі та любові до Бога, це знадобиться як відповідальність перед Творцем та для вічного щасливого життя! Наше життя на землі дуже обмежене, бо кілька десятків років у порівнянні з вічністю – це волосок проти необмеженої Вселеної! І Господь бажає, щоб короткий період часу життя людини був сприятливим для освячення душі. Працюймо відповідально над спасінням душі, бо це – перше для чого живемо на білому світі! Усе інше принагідне, все залишимо, нічого зі собою не візьмемо, хіба нашу віру, любов до Бога та милосердні вчинки, як духовну підтримку на Божий суд. Не забуваймо, що Господь очікує нас, щоб нагородити, він помер за кожну безсмертну душу, яка повинна бути щасливою завдяки його заслугам та гідного життя людини. Спасіння усім людям можливе! Наші батьки та прабатьки, які уже у вічності, ради гідного християнського життя, уже щасливі й очікують нас, щоб разом з нами навіки жити у Божому щасті та Його радості! Пам’ятаймо, що кожній особі під силу отримати у вічності радість та нагороду! Молімося щоденно щиро й побожно до пресвятої Богородиці, яка допомагає кожній людині у спасінні душі.

Був ранок і біля Ісуса стояло вже повно людей, щоб послухати Його спасенних слів. Не знаємо, чи ті люди прийшли так вчасним ранком, чи вони десь ночували неподалік? Але відомо, що вони прийшли послухати Його слів про вічність, про Небесного Отця, про необхідність спасіння та гідного життя, ради вічної нагороди. Він нічого їм не давав, правда, оздоровляв недужих, проганяв злих духів із певних осіб, часом помножував хліб та рибу, щоб накормити зголоднілий народ, який дуже уважно слухав Його слів. Промова Ісуса захоплювала людей так, що вони забували про все, перебували під сонячними променями увесь день, спраглі та голодні, згодом Ісус помножував для них хліб та рибу, щоб накормити втомлений люд (пор. Мр 6,34-45). Люди так обступили Спасителя, а Він відступав аж до води, що нікуди уже ступати, потім сів у човен і просив відчалити, промовляючи із човна. Відтак звернувся до Симона, щоб відплив на глибоке місце й кинув сіті на ловитву риби. Петро не бажав цього чинити, бо нічого не зловив вночі, але неохоче виразився, що на слово Ісуса закине сіті. Сталося чудо: риби було стільки, що рвалися сіті й наповнили два повних човни. Такого улову та ще вдень, Петро не досвідчив ніколи! Його це дуже вразило, зворушило, Петра охопив великий жах! Не знав, що думати про цей випадок? Не придумав нічого більше, як звернувся до Ісуса з проханням, щоб він відійшов від нього, бо почувається великим грішником. Сам не бажав відступити від Христа, лише звернувся до Спасителя, щоб Господь вирішив, що має вчинити. Вирішив піддатися волі Божого Сина. Учень зрозумів, що його воля та його рішення є дуже плиткими, мілкими, а ось, на ловлі риби, Ісус відкрив йому глибину Божого Провидіння, на яке потрібно покладатися. Жах, ляк та здивування були такими великими, що Петро відразу побачив свою гріховність проти святості Христа, якого він не сприймав ще як Бога. Господь завжди промовляє до людини, навіть, через буденні справи, через працю та спілкування з ближніми, через удачі й поразки… Бог навчає нас, промовляє на кожному місці, виховує свій люд для себе, для неба. Петро не розумів Бога, лиш здобувся на слова: «Іди від мене, Господи, бо я грішна людина». Хотів сказати, що я не хочу від Тебе відступати, мені добре при Тобі, але Ти сам вирішуй, бачиш мене грішника, дуже далекого від Тебе. Апостол не був свідомий того, що Ісус якраз прийшов, щоб шукати грішників і одного із них вже знайшов – його. Бог не прийшов на землю для того, щоб лише заявити, що Він є, але спасти людину, незважаючи на її гріховність. Ісус Христос, знаючи наші беззаконня, бажає нас очистити й сказати: «… Сьогодні будеш зо мною в раї». Такі слова він промовив до розбійника, що висів поряд з Ним, помираючи на хресті. Господь може врятувати людину в останній момент її життя, якщо вона цього забажає, подібно, як той розбійник. Буває, що розбійники спасаються, а добрі, віддаляючись від Господа – гинуть. Святий Альфонс дивувався, що якась молода людина, вчинивши гріх, помирає й отримує вічну кару, а пожила особа, доживаючи поважного віку, хоч ображала Бога усе життя, покаялася і спасла свою душу. Божі задуми й дороги – не наші міркування. Петро просив, щоб Ісус відійшов від нього, а Син Божий мав інші плани для Петра: «… Не бійся! Віднині людей будеш ловити» (Лк 5,10). Бог каже нам, щоб ми його не боялися, бо він завжди при нас, навіть тоді, коли людина своїми гріхами віддаляється від нього. Ось грішний учень Петро, а Ісус йому вказує на те, що він буде служити Богові й приводити до нього людей. Думаймо глибше й мудріше про своє життя, про наше спасіння й переконуймо себе, що мені таки необхідно від сьогодні дбати про своє спасіння, бо інші особи, подібно, як і я, спасенні, чому б то я не міг цього осягнути? Моїм багатьом попередникам було під силу жити по християнському і ми також зможемо гідно долати життя з Божою допомогою! Молімося до Богородиці, бо вона спасає душі! Якось при вигнанні злого духа з певної особи демон промовив слова про Марію: «Та жінка страшенно порушує мої плани. Вона руйнує моє царство і вже готує мені поразку… Вона завжди робить усе можливе, щоб перейти мені дорогу, щоб підняти фанатиків, які їй допомагають вирвати мені з рук душі…»  (Ф. Бамонте «Сила Марії», видав. «Апостол», Ів.-Франківськ 2018, стр. 134). Молімося щиро до Богородиці, вона нас завжди порятує, бо ми її діти!

 

 

+ Ігор

Митрополит Львівський, УГКЦ

 

 

30 вересня 2018 р. Б., смт. Глиняни

 

АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ІГОР
«Дякую Богові,
якому я служу»
II Тим. 1.3
Життєпис
ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ
Львів.
Собор Святого Юра
БЛОГИ
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарії
Митрополит Ігор
17/03/2017
Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарі
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ
facebook twitter google+ youtube