Слово Митрополита Львівського на 28-му неділю неділю по Зісланні Святого Духа

Кл 1,12-18;

Лк 14,16-24.

Одного разу Ісус з іншими присутніми сидів за столом. Велася певна розмова, хтось із присутніх сказав: «Щасливий той, хто їсть хліб у Царстві Божім» (Лк 14,15). А Ісус, почувши це, став розповідати, що якийсь чоловік влаштував вечерю та запросив  багатьох гостей. Він посилав слугу, який повідомляв гостей, що усе готове для бенкету. Але запрошені чомусь уважали, що ця гостина їм не така вже й важлива. Хтось з них сказав, що купив поле, інший купив п’ять пар волів, а ще один виправдовувався, що одружився. Слуга повернувся до свого пана й представив сумну історію із запрошеними, яких господар дуже очікував, а вони відмовилися в останній момент. Не прийшли ті, кого господар дуже чекав. Це його образило.  Він навіть розгнівався і послав слугу, щоб збирав усіх, кого зустріне, слуга привів багатьох вбогих, калік, сліпих тощо. Сказав панові, що мимо такого успіху, ще є багато місць. Щедрий цар не вгавав, не заспокоївся, а звернувся до слуг, щоб той спішив на шляхи й огорожі та наполягав, щоб люди прийшли на вечерю, бо господареві дуже на тому залежало. Сам же господар промовив, що з тих запрошених ніхто не скуштує вечері. Такою притчею Ісус відповів особі, яка правильно судила про Царство Боже й щастя прибути туди. А Спаситель порівняв перебування у щасливій вічності з чудовим бенкетом. Хоч наголосив, що відмова людей прибути у Небесне Царство через їхню зайнятість іншим справами, стане великою втратою для душі.

Ми з вами також запрошені Богом до щасливої вічності. І це запрошення повинно стояти нам перед очима й бути на першому місці. Так, потрібно поле і воли, одруження й гроші, але ці речі не повинні стати перешкодою здобувати вічне щастя. Ісус звертається словами: «Прийдіть благословенні Отця мого, візьміть у спадщину Царство, що було приготовлене вам від створення світу» (Мт 25,34). Бог людям пропонує, дає і це потрібно брати, правда, вимагає гідного життя. Погане життя, гріховний стан духа, не дозволяють людині увійти в небо, щоб отримати нагороду. Туди Богом запрошені усі, як ми зрозуміли із притчі, але багатство може стати перешкодою до здобуття Царства Небесного, якщо людина ставить майно на перше місце. А убогі, кульгаві, сліпі, які будуть приймати свій стан, не нарікати, не звинувачувати Бога, а виконувати його волю в такому, навіть, жалюгідному стані, здобудуть щастя. Варте уваги у цій притчі те, що господар не зневірився, а посилав слугу, щоб той переконував людей про необхідність бути на вечері. Бог просить нас устами Церкви, закликами священиків, текстами Святого  Писання, статтями  та писаннями побожних авторів, що за Царство Небесне необхідно змагатися. Господь аж досі й до кінця існування світу створює усі умови, щоб здобувати щасливу вічність. Небесний Отець, навіть, не пожалів свого Сина, Ісуса Христа, який помер на хресті з любові до нас, щоб вчинити нас щасливими. Вслухаймося у слова Спасителя, який вжив слова «наполягай», тобто, Богові залежить на спасінні кожної людини. Господь добрий для усіх: багатих і бідних, здорових і хворих, вчених і малограмотних, успішних і тих, хто не становить поважного авторитету в суспільстві. І на цей час, зараз, усі люди перебувають у духовному стані спасіння або осудження? Хай пресвята Богородиця допоможе нам увійти в радість Небесного Отця!

 

 

+ Ігор

Митрополит Львівський, УГКЦ

 

 

 

17 грудня 2017 р. Б., Собор св. Софії, Рим

АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ІГОР
«Дякую Богові,
якому я служу»
II Тим. 1.3
Життєпис
ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ
Львів.
Собор Святого Юра
БЛОГИ
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарії
Митрополит Ігор
17/03/2017
Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарі
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ
facebook twitter google+ youtube