Слово Митрополита Львівського на 23-тю неділю по Зісланні Святого Духа

Слово Митрополита Львівського на 23-тю неділю по Зісланні Святого Духа

Еф 2,4-10;
Лк 8,26-39.

Доброчесні отці,
Достойні молільники,

кожна мудра людина бажає бути спасенною та щасливою на землі та у вічності. Усі починаємо життя на землі, тут перший етап, а у небі відбудеться його безконечне продовження. Кожна людина очікує переходу до вічності, а він здійснюється тільки через вічний сон тіла, тобто через смерть, це – мовбито переліт у незнану нам країну, де продовжується життя й діяльність праведної спільноти. Святе Писання й праведні автори завжди перестерігають, щоб людина пам’ятала про тимчасовість буття на землі. Час даний на землі для того, щоб ми гідно сповняли волю Бога і здобули вічну нагороду в небі. Життя на землі – це не накопичування багатства, яке часто паралізує праведний вибір людини, маєтком необхідно ділитися, коли Господь поблагословив його успішний розвиток. Багато із людей забувають про тимчасовість перебування на землі, живуть так, якби не було Бога, суду після смерті тіла та нагороди чи покарання, це – дуже велика помилка. Мудрий Іов навчає, що життя на землі – це подув, потім, книга Мудрості пригадує, що воно – короткочасне, автор псалмів знову стверджує: «… дні наших літ сімдесят років, якщо ж в силах, вісімдесят років, і більшість з них труд і біль…» (Пс 89,10). Святий апостол Павло написав до Тимотея: «Борися добрим подвигом віри, лови вічне життя, до якого ти був покликаний, склавши добре визнання перед багатьма свідками» (1Тм 6,12). Цей же праведник пригадує, що Господь пропонує людям свій великий дар: спасіння, яким Бог нагороджує особу задля її гідного християнського життя! Хто бажає вічної радості та щастя – необхідно чинити добро у своєму житті. Бог пам’ятає про нас, тому милосердиться над нами, його людом та не перестає усіх любити, бо ми його створіння. Святий Іван Богослов мав видіння на острові Патмос, де відбував заслання й занотував слова Господнього обявлення: «… Будь вірним до смерті – і дам тобі вінець життя» (Од 2,10).

Святий апостол Лука описує подію, з якої довідуємося, що люди мають противників, грізних ворогів, які зводять народ різним способом. Ці противники – дияволи, засуджені Богом духи, за невірність Господу. Колись були щасливі, але збунтувалися, не бажали служити Богові й насолоджуватися блаженством. Вони засумнівалися в Божі слова, хотіли іншого й отримали покарання – Господь відкинув їх на віки. Євангеліст описує, що Ісус з апостолами припливли до Гадаринської землі. Направилися до міста. Господь бажав проповідувати, принести добру новину мешканцям, оздоровляти недужих, проганяти злих духів. В дорозі їх зустрів чоловік, якого мучили біси протягом довгих років. Син Божий, побачивши опановану злими духами людину, прогнав дияволів. Чоловік став здоровим, не потрібно було його в’язати путами й боятися. Цілий легіон злих духів негайно опустив людину на веління Бога. Розлючені біси благали, щоб не повертав їх у безодню, лише дозволив їм увійти в свиней, що паслися неподалік. Їхня сила була такою великою, що все стадо свиней кинулося врозтіч й втонули в озері. Пастухи безрогих були свідками події. Злякалися. Швидко побігли у місто й розповіли про втрату свиней. Збіглися люди… Не побачили своїх свиней, лише, зодягненого чоловіка, при розумі, який сидів у ногах Ісуса. Довідалися про спосіб оздоровлення чоловіка, який лякав цілу околицю. Їх перейняв великий страх, в особі Сина Божого бачили незрозумілу загрозу. Усі просили, щоб він відійшов від них. Христос залишив їхній край, не лякав їх, не погрожував та не просив, щоб пустили його в їхнє місто. Рівень мешканців околиці тримався на матеріальних потребах, які стояли на першому місці. Спаситель був слухняним цьому людові, хоч вони самі вчинили собі велику духовну кривду. Могли багато отримати користі з його приходу в місто. Не знайшлося жодної людини, яка б переконувала інших міщан, щоб запросити Ісуса, який не очікував від них жодних дарів. Налякалися відповідальності, не бажали, щоб хтось втручався у їхнє життя. Не хотіли зміни, уважали, що їм добре жити на такому рівні, який був далеким від життя за Божим законом. Людина, яка ставить на перше місце матеріальні вигоди, навіть, надмірно дорожить невеликими прибутками, віддаляється від Бога. Бо уважає, що гроші вирішать усе. Правда, кошти необхідні, бо потрібна їжа, одяг, оплатити енергоносії тощо, але на практиці вони не можуть перевищувати дбання про спасіння душі й життя з Богом. Оздоровлена людина та поява Ісуса в Гадаринському краю не виявили зацікавлення у мешканців, хоч втрата свиней, як матеріального блага, дуже засмутила їх. Для гадаринців, за їх мисленням, не потрібно було приходити Ісусові, оздоровляти біснуватого, радше, залишити надалі людину в біді, а прохожих у страху, ніж втратити свиней. Не прийняли Бога, а Ісус, навіть, не обтрушував пороху зі своїх ніг – відійшов, бо мав милосердя для тих, хто не знають, що чинять (пор. Мт 10,14; Лк 9,15). Ісус Христос залишив мешканцям Гадаринської землі живого свідка, звільнену ним людину від посідання злими духами, щоб був в них перед очима для їхнього добра. Бог розуміє людину, яка не хоче прийняти його у своє життя, але яка користь такій особі, покаже вічність.?Стараймося постійно жити з Богом у нашому серці та душі, мати його за гостя та володаря нашого серця! Він – наш Спаситель! Бажає нам добра більше, ніж ми цього хочемо. Господь говорить: «Ось стою під дверима і стукаю. Якщо хто почує мій голос і відчинить двері, то ввійду до нього і повечеряю з ним – і той зі мною» (Од 3,20). Це – велике бажання Божого Сина вчинити людину навіки щасливою! Хай Божа Мати допоможе нам у виконуванні Божої волі!

+ Ігор
Митрополит Львівський, УГКЦ

12 листопада 2017 р. Б., храм Блаженного священномученика Григорія (Лакоти), м. Львів

АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ІГОР
«Дякую Богові,
якому я служу»
II Тим. 1.3
Життєпис
ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ
Львів.
Собор Святого Юра
БЛОГИ
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарії
Митрополит Ігор
17/03/2017
Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарі
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ
facebook twitter google+ youtube