Слово Митрополита Львівського у празник Покрову Пресвятої Богородиці

Слово Митрополита Львівського у празник Покрову Пресвятої Богородиці

Євр 9,1-7;
Лк 10,38-42;11,27-28

Доброчесні отці, добрі та любі наші молільники, дякую вам, що ви прибули у собор, щоб помолитися в день, присвячений пресвятій Богородиці. Свято називаємо Покров пресвятої Богородиці, а це походить від: покривати, оберігати, виставляти заслону, споруджувати дах, простягати захисне покривало, щоб берегти від нещастя, від пошкодження, негараздів, нападу, бути більше готовими проганяти зло, не дати можливості проникати йому в благородні сфери життя. Це свято бере початок з 903 року, коли у Царгороді запанувала страшна хвороба й люди падали трупами внаслідок гріховного життя. В такий гіркий спосіб прийшло опам’ятання народу й навернення до Бога. Вірні спішили на молитву до церков. По своєму звичаю, ночами у церкві молився і святий Андрій, Христа ради юродивий, тобто – відданий Богу до кінця. Після цілонічної молитви, вчасного ранку він побачив величаву жінку в супроводі багатьох світлих осіб, що пересувалися у церкві. Світла жінка молилася біля престолу, згодом, повернувшись до народу зняла зі своєї голови сіяюче покривало, яке широко розтягнула над людьми. В супроводі святих осіб, а це була Богородиця, віддалилася видимо із церкви, а присутні голосно прославляли пресвяту Богородицю. Пошесть, яка панувала у місті, припинилася. Люди славили Богородицю, дякували їй, співали пісні на її честь та довго молися, дякуючи за вислухані молитви та припинення лютої хвороби. Це свято назвали Покровом, це означало, що Богородиця захистила вірний люд від хвороби, покриваючи їх своєю силою у вигляді покривала, омофору. Народ покинув гріх, тому сталася позитивна зміна, яку довершила Марія. У нашій Україні багато церков названі Покровом пресвятої Богородиці, а це означає, що люди довіряють небесній Матері, надіються на її поміч в різних обставинах життя.

В Україні свято Покрови проголошено, також, державним святом і неробочим днем. Цей святковий день офіційно проголошений Днем захисника України. Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України, Петра Порошенка, з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу… Ми, як вірні сини та дочки святої Церкви та України, повинні щиро молитися про закінчення війни, яка ведеться на сході нашого краю. Благаймо Богородицю, щоб вона своїм Покровом захистила наш народ від ворожих куль, гранат, ракет та різного роду розривних вбивчих снарядів… Ми бажаємо миру та спокою, бо війна – це проект злого духа, диявола, який ловить душі у кровавій метушні та знущається у вічності. Необхідно довіряти Матері Божій, бо вона наша Мати, так заповів нам Ісус Христос, вмираючи на хресті. Син Божий залишив своєму людові Марію, свою Матір, віддаючи нас в опіку їй в особі святого Івана Богослова словами заповіту: «… Жінко, ось твій син. Потім звернувся до учня: Ось твоя мати. І відтоді взяв її учень до себе» (Ів 19,26-27). Ми – нерозривні з Богородицею, не відокремлені від неї, навпаки, прикріплені її піклуванню найдорожчим Сином Богоматері. Плекаймо набожність до нашої небесної Матері, яка бажає нам більше допомогти, як ми це розуміємо. Любімо її не лише словами, але ділом, стараючись щиро виконувати Божі Заповіді, заповіді любові. Чим більше хто любить Бога, тим менше зло сунеться до такої особи. Злий дух настільки спокушає людину, наскільки вона віддалена від любові до Господа. Чиє серце вщерть наповнене Божою любов’ю, там зло немає місця, бо Господь володар цього серця, а, хто виявляє частинну любов, або на половину любить Бога, до такої душі зло має легший приступ. Любімо Господа усім серцем, тоді в такій душі не буде місця жодному злу, бо Він, Бог, буде повним володарем людини. Хай Божа Мати береже нас від усякого зла та виблагає миру нашій Україні!

+ Ігор
Митрополит Львівський, УГКЦ

14 жовтня 2017 р. Б., Архикатедральний Собор святого Юра, м. Львів

АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ІГОР
«Дякую Богові,
якому я служу»
II Тим. 1.3
Життєпис
ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ
Львів.
Собор Святого Юра
БЛОГИ
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарії
Митрополит Ігор
17/03/2017
Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарі
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ
facebook twitter google+ youtube