Слово Митрополита Львівського у празник Зіслання Святого Духа

Слово Митрополита Львівського у празник Зіслання Святого Духа

 

Ді 2,1-11;

Ів 7,37-52; 8,12.

 

Всесвітлий отче ректоре,

Доброчесні отці, достойні семінаристи,

Дорогі молільники,

 

Майже кожна людина старається про зміну або оновлення свого зовнішнього життя та зовнішнього вигляду. Хтось бачить це в одежі, інші у харчах, зачісках, в зміні місця проживання або роботи, у певних відносинах з ближніми, у зовнішніх заняттях, читанні літератури, цікавості в Інтернеті, у подорожуванні, навіть у зміні маршруту ходьби чи у виборі транспортних засобів пересування тощо. Багато різних новинок вводить людина у своє життя. Шукає вигоди, уникає труднощів, радіє успіхами, боїться несподіваних викликів, повідомлень, наприклад,  лякається вістки про свою хворобу чи близьких… Одні усе приймають та чинять спокійно, виважено, інші з незадоволенням, певними застереженнями, обуренням і т.д. А в сумі: позитивні оновлення та якісна духовна зміна у житті – завжди добре! Переважна більшість людей боїться змін, обережна до оновлень, хіба що наперед переконані про це.

 

Ісус Христос обіцяв апостолам одяг, який він пришле з неба. Цю обіцянку вчинив перед самим вознесінням: «Я вам пошлю те, що мій Отець обіцяв був. Сидіть у місті, аж поки не одягнетеся силою з висоти» (Лк 24,49). І це дивний одяг: небесна сила! Це – непереможна сила, бо це – духовні дари, що є незмінними! (пор. Рм 11, 29). Господь в простий спосіб дбає про кожну людину, а нам видається це дивними дарами чи діями. Мудрий Іов пригадує: «Ти одяг мене шкірою й тілом, з костей і жил зіткав єси мене» (Іов 10,11). Для людини її організм дуже складний в тілесному, а ще більше в духовному плані, бо дуже багато незрозумілого знаходить для себе. А у Господа усе просто: «…  Бо він повелів, і створились» (Пс 148,5). Бог створив і дбає про свій світ, він знає про кожну клітинку в організмі людини, тварини, у птаха, риб, різного роду дерев і трав! У його власті небо й земля і усе, що у них знаходиться: «Я одягаю небеса в тьму-тьменну, немов мішком їх окриваю» (Іс 50,3). Син Божий з любові до кожної людини прийшов на світ, щоб її спасти, врятувати від вічного нещастя. Він продовжує дбати за кожну особу, оздоровлює її, подібно, як зцілив біснуватого, коли прийшли люди, то побачили: «… біснуватого; сидить одягнений, при здоровому глузді…» (Мр 5,15). Злі духи гонили чоловіком, ніхто не міг справитися з ним, бо розривав пута й ланцюги, бігав по гробах та товк себе камінням. Людям залишалося тільки втікати, боятися незнаного та складати різні легенди. А це – правда, що злий дух може вчинити велику руїну духовну та тілесну, посісти духа людини й підкорити тіло. Святий Дух, якого обіцяв Ісус Христос, продовжує навчати людей, просвічує, дає розуміння й силу протистояти й поборювати всяке зло, що непокоїть людину. «А Утішитель, Святий Дух, якого Отець в ім’я моє зішле, той навчить вас усього і все вам нагадає, що я сказав вам» (Ів 14,26). Цей Дух навчає народ, що необхідно говорити, особливо, в трудних ситуаціях; він наводить людину на всяку спасенну правду (пор. Ів 16,13). Святий апостол Павло, уболіваючи за духовний стан людей, закликає, щоби позбутися гніву, лютості та  злоби, не говорити сороміцьких слів та неправди, тому що християни одягнуті в нову людину через святе Хрещення й носять образ свого Творця (пор. Кл 3,8-10). Автор псалмів закликає: «Священики твої нехай одягнуться у справедливість святі твої нехай возрадуються вельми» (Пс 132,9). Це означає: носити у собі праведність, відкинути усе лихе та підступне, пропоноване світом та злим духом. А святий апостол Петро під священством розуміє усіх людей, не тільки священиків. «Ви ж – рід вибраний, царське священство, народ святий…» (1Пт 2,9). Тому всім християнам слід триматися справедливості життя. Людина не в силі сама собою провадити праведне життя. Чому? Бо вона – порох (пор. Бут 2,7), але Господь вдихнув свого духа, як допомогу, щоб боротися проти начал, властей, проти правителів цього світу темряви (пор. Еф 6,12).  І християни сильні не своєю міцністю чи мужністю, але Господом, як навчає святий апостол: «Всі бо ви, що у Христа христилися, у Христа одягнулися» (Гл 3,27).

 

Святий Дух довершив перевороту в учнях Ісуса Христа, як обіцяв їхній Учитель: «Тож коли зійде той, Дух істини, він і наведе вас на всю правду…» (Ів 16,13). В день П’ятидесятниці зібрані на молитві учні Ісуса побачили над собою «поділені язики, немов вогонь». Це – символ Святого Духа, що наповнив їх, як обіцяв Син Божий. Він запалив їх ревністю служіння Богові. До цієї миті учні боялися, лякалися юдеїв (пор. Ів 20,19), тепер же наповнені святим вогнем, Духом Божим, стали говорити різними мовами без жодних студій. Не мали жодного людського захисту, наражалися на небезпеку в юдеїв, але головна для них річ: Проповідувати слово Боже. Святий Дух поборов у них страх, запалив серце святим проповідуванням. Вогонь очистив їхні серця від страху, спалив приземні відчуття, наповнив їх силою з висоти, яка не знає мовчання, бо вміє голосити слово Боже. Господнє – перемогло людське! Зібраний у Єрусалимі народ почув слово Боже у рідній мові в різних місцях! Перед тим якийсь надзвичайний, але не лякливий, шум вніс в юрбу хвилювання, особливе відчуття. В апостолах пізнавали галилеян, але не звичайних, бо ті наповнилися Святим Духом. Вогонь збирає людей, навколо нього розташовуються, вдивляючись у нього. Він зігріває, світить, спалює. Дух святий, що проникає людину, спалює в ній тілесні шкідливі пристрасті. Необхідно звільнити місце у серці, щоб ввійшов у нас божественний вогонь Святого Духа. Він змінює людину, чинить у ній очищення від лихих вчинків, слів та думок. Людина не в силі протистояти поганим звичкам. Прийнявши Святого Духа, легко відрізняє правду від брехні й, даючи простір Духові правди, звільняється, легко перемагає те, що здавалося ніколи непереможним. Він, Святий Дух, чинить у людині велике духовне добро! Він надихає до покаяння, як перший крок, щоб увійти в людину та довершувати діла освячення. Ніхто зі святих не освятив сам себе, це Святий Дух, що діяв у людині вчинив її праведною. Хай Мати Божа виблагає нам дару розуміння дії Святого Духа, щоб він довершував у нас освячення!

 

Вітаю отців та семінаристів на нашої Духовної Семінарії Святого Духа, та усіх вас зі святом приходу Святого Духа до апостолів! З радістю даваймо дозвіл на дію Святого Духа у нашому серці! Лише він довершить у нас праведність і спасіння!

 

 

 


+ Ігор

Митрополит Львівський, УГКЦ

 

 

 

 

4 червня 2017 р. Б., Львівська Духовна Семінарія Святого Духа, м. Львів

АРХИЄПИСКОП І МИТРОПОЛИТ ІГОР
«Дякую Богові,
якому я служу»
II Тим. 1.3

ОНЛАЙН ТРАНСЛЯЦІЯ
Львів.
Собор Святого Юра
БЛОГИ
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарії
митрополит Ігор
17/03/2017
Семінар для катехитів Львівської Архиєпархії
вл. Володимир
17/03/2017
Єпископ-помічник Львівьскої Архиєпархії звершив пастирський візит до Семінарі
МИ У СОЦМЕРЕЖАХ
facebook twitter google+ youtube